Saturday, 17 May 2014

Duit Habis Lepas Diploma, Simpanan Pun Tak Ada!

Assalamualaikum kepada semua pembaca.
Topik kali ini tentang duit. Duit lepas habis diploma. Ya, aku tahu dan pasti kebanyakan student lepas diploma rata-ratanya dah pokai. Duit langsung tak ada dalam simpanan. Kalau ada pun mungkin dalam Rm300 ke bawah. Sementara nak tunggu degree tu, ada yang pergi kerja. Yang pergi kerja tu okey laa sebab boleh buat duit. Yang tak kerja pulak nak harapkan simpanan sahaja ke? Simpanan yang ada Rm300 je? Mana pergi semua duit PTPTN sebelum ni?

Jadi, kita kena prepare dari sekarang. Adik-adik yang baru masuk semester tu siap sedia dengan macam-macam buku akaun. Terutamanya buku akaun ASB. Sebab duit dalam akaun ASB orang kata boleh beranak. Tapi tak pastilah kesahihannya. Apa kata korang cuba dulu? Aku adalah 'sikit' wang dalam akaun ASB tu.

Sebabnya kalau tak ada simpanan. Nak sewa jubah konvo nak pakai duit apa? Kenalah jimat jugak. Janganlah nak membazir sana sini untuk beli benda yang tak penting. Tak salah nak berbelanja. Tapi ikut bajet laa. Duit kita kena jaga. Kalau asyik membazir je.. Hujung semester dah makan pasir. Aku pernah rasa sebab tulah aku cakap macam tu.

Mana pergi duit pinjaman yang korang pinjam sebelum ini?
Tidaklah mungkin lesap begitu sahaja.
Duit kehilangan akibat sikap membazir.

Jadi, kawal nafsu beli-belah. Kelak anda pasti akan mampu membayar balik segala pinjaman. Yang dapat biasiswa pun boleh simpan duit jugak. Duit yang korang simpan akan datang boleh guna untuk emergency nanti.

Penat sudah aku menaip. Jadi, jangan lupa bawa payung. Jika tidak..

Thursday, 15 May 2014

Isu Sensitif : Budak UiTM vs Poli

Kali ini aku nak menyentuh isu sensitif yer wahai pembaca-pembaca sekalian. Pada petang tadi, aku membaca tweet yang mengatakan ada budak UiTM dan Poli bergaduh. Tentang result mungkin. Apa yang mereka perangkan, kita biarkan. Aku tak nak masuk campur. Pada aku semua tempat serupa sahaja asalkan kita belajar sampai pecah kepala tahap gaban. Yang penting tawakal.

Baru-baru ni result UiTM keluar dan keputusan aku tak berapa memuaskan. Kemungkinan besar aku banyak main barangkali sebab aku rasa demikian akibat sikap aku yang selalu membuat kerja sambil lewa. Tak semestinya budak UiTM semua pandai dan tak semua budak Poli semua pandai. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangannya sendiri. Bukan semuanya perfect. Kita manusia mana ada perfect. Siapa kata dia yang paling sempurna mungkin dia gila barangkali. Benda dowh.

Apa yang penting kita kaji ilmu tu betul-betul. Jangan jadi macam aku, belajar tak tentu hala tapi pointer nak tinggi gila punya. Mustahil berlaku. Tapi kalau keajaiban itu aku tak tahulah. Keaiban pulak lain cerita. Keaiban kalau kita cerita pun tak akan habis.

Politeknik orang kata banyak kemahiran. Yup, aku setuju kerana dengan kemahiran kita boleh buat kerja dengan efisien.

UiTM orang kata banyak teori. Yup, aku setuju kerana dengan teori kita boleh dapat kemahiran dari situ. Tapi cuma makan masa sedikit sahajalah.

Di mana-mana institusi pun, kalau kita pandai bawa diri, tak mustahil kita boleh bersaing dengan budak-budak omputih. Tak silap aku, IQ mereka tinggi kott. Tapi tak pastilah kesahihannya. Kena search Yahoo kalau nak tahu. 

Ilmu bukan terletak pada pointer. Tapi kalau pointer tak tinggi tak boleh sambung degree. Ingat yer. 

Nah, dapatkan ini di kedai yang berhampiran dengan anda. Perisa terbaru k.


Saturday, 10 May 2014

Jenis Budak Dekat Universiti

Tahniahlah kepada yang dapat result UPU tu. Maka, anda lagi selangkah ke alam universiti. Ya, di mana anda akan mendengar istilah-istilah seperti lecturer, assignments, coursework, test, final, dean list dan macam-macam lagi istilah yang akan anda temui di alam universiti.

Jadi, bersediakah anda?

GUIDE TO UNIVERSITY FOR DUMMIES:

1. Belajar betul-betul.
2. Jangan culture shock.
3. Ingat mak ayah. Jangan sibuk cari girlfriend/boyfriend saje.
4. Jangan fikir kawen muda. Duit pun pinjam PTPTN ada hati nak kahwin.
5. Sentiasa bersikap toleransi dengan orang lain.

Jadi, ceritanya anda akan jumpa macam-macam orang kat universiti. Mari kita singkap satu-satu..

1. HOTSTUFF
Mereka ini adalah antara orang yang paling femes dekat dalam universiti. Sebut saja nama dia, pasti ramai kenal. Cara pemakaian mereka juga amat versatil. Selalunya diorang ni ada rupa paras yang menarik. Hensem ataupun cantik.

2. NERD
Yang ni adalah antara orang kata pelajar yang boleh kita kenal dengan cara pemakaian yang baju besar-besar. Beg penuh dengan buku. Tak up-to-date dengan perkembangan semasa.(bukan semua) Dan kebanyakan mereka ini adalah gamers.

3. MONYET
Jenis ni jakun sikit dengan keadaan semasa. Kalau nampak perempuan atau lelaki ke apa ke mesti bising. Dalam kelas pun macam tu jugak. Tapi waktu test, hampeh. Apa pun tak ada. Kosong. Biasanya golongan ni mudah dijumpai di merata-rata tempat.

4. COUPLE
Yang ni tak menganggu orang. Tapi kadang-kadang buat sakit mata jugaklah kalau kita tengok. Belum kawen lagi dah pegang-pegang tangan bagai daa.. Tak faham aku. Melihat keadaan ini, eloklah kita mencegah daripada kaum ini membiak sama sekali. Tak baik dik oii couple-couple ni.

5. PERFECTO
Yang ni serba tahu. Tanya apa sahaja mesti dia dapat jawab. Versatil dan bergaya jugak. Walaupun ulat buku, tapi golongan ni adalah banyak membantu dalam assignment. Biasanya diorang takkan teragak-agak untuk tolong member dalam kesusahan. Walaupun diorang ni kadangkala ada bersikap angkuh sikit tapi tak apa, benda tu boleh tolak tepi.

6. FANATIK BOLA
Mereka sentiasa ajak anda tengok bola. Ataupun kadang-kadang pergi main futsal bersama-sama member kesayangan. Golongan ni biasanya boleh buat member bersukan. Dari duduk bilik tak buat apa, baik pergi beriadah. Dapat juga keluarkan peluh dan badan menjadi sihat belaka.

7. PLAYBOY/PLAYGIRL
Yang ni suka keluar dengan macam-macam perempuan/lelaki. Bahaya sebab mereka mainkan perasaan perempuan dengan mudah mengucapkan kata-kata yang mampu meragut hati ini. Jauhilah golongan ini.

8. MATA KERANJANG
Jenis suka sightseeing lelaki/perempuan. Tidak membahayakan bagi anda.

Ada lagi yang aku nak tulis tapi rasa penatlah.. Jadi enjoy dulu yer gambar di bawah. Ini yang akan anda hadap selepas ini di alam universiti.



Thursday, 8 May 2014

Tiada Topik

"Mengarut semua ini. Keputusan aku semua PASti baik punya!" kata Najib dengan angkuh kepada Sudin. Sudin hanya mampu melihat wajah Najib yang penuh dengan wajah riak.

Keesokan harinya.. Keputusan peperiksaan Najib akhirnya keluar. Najib menangis. Dia akhirnya gagal dalam semua subjek.

***

Kita tak mampu untuk meramal masa depan. Bahkan mampukah kita pasti bahawa kita boleh hidup pada waktu akan datang? Tak boleh bukan?

Masalahnya kita selalu terlebih yakin dengan diri sendiri. Tak salah nak yakin. Tapi jangan terlebih pulak!

Kita di akhir zaman. Allah SWT bayar cash aje.

Aku kata begini pun sebab dah pernah kena.

Hati boleh jadi kotor kalau riak.

"Tunggu hati bersih baru boleh zikir." atau "Zikir bagi hati bersih."

Pilihan di tangan anda.