Friday, 7 November 2014

Keldai Mengamuk Marahkan Tuannya

Assalamualaikum, dah lama dah aku tak update blog ni memandangkan aku tiada masa untuk update. Nama pun student mestilah aku sibuk sikit dengan assignment atau test. Sebenarnya masa aku pun banyak habis dengan game. Jadinya, apa kaitan tajuk ni dengan apa yang aku nak sampaikan? TAK ADA KENA MENGENA.

Pernah fikir tak kadang-kadang kenapa waktu zaman sekolah dulu result kita success tapi bila dah semakin menginjak dewasa ni result kita makin teruk? Bukan semua orang alami benda ni. Mungkin segelintir sahaja. Ya, aku juga termasuk dalam kalangan itu.

Salah satu faktornya ialah environmental factor that effects what are we doing. We should know that environmental factor sometimes makes us felt uncomfortable for us to studying. Yeah, when we see the people around us jibber jabber, why should we don't join them? Well, unfortunately that's us.

Faktor kedua ialah hilang motivasi. Motivasi tu amat penting bagi kita ya, kerana apabila kita hilang motivasi maka sesuatu perkara itu tidak dapat berjalan dengan dengan lancar. Akibatnya, mulalah kita rasa malas nak study laa, malas nak baca buku laa, dan macam-macam lagi. Ingat, kita nak belajar ni bukan senang. Orang lain berusaha untuk belajar supaya dapat ubah hidup. Tapi kita? Tepuk kepala pening kepala.

Cukup aku membebel. Bukan ada orang baca pun. Melainkan aku suruh orang baca barulah ada orang baca.