Wednesday, 8 January 2014

Kenapa Orang Layan Kita Buruk?

Kenapa orang layan kita dengan buruk?
Why always people judge us different than others?

Sesetengah orang ada yang rapat dengan kita. Dan sesetengah orang yang kita kenal juga ada yang tak rapat kita.

Kadang-kadang orang yang kita tak rapat layan kita seperti sampah. Tak, dengan kata mudah lagi layan macam tak layan.

Dari zaman sekolah lagi aku pernah berhadapan dengan situasi ni.
Mungkin mereka menilai aku dari paras rupa. Dan sikap itu soal kedua.
Itu pada pandangan aku. Pandangan korang aku tak tahu pulak.

Aku juga, pernah judge orang berdasarkan rupa. Walaupun aku tahu nampak sangat aku ni tak sedar diri. 

Aku jugak selalu fikir, kenapa ramai orang berhadapan dengan perkara sama seperti aku?
Maksud aku, cara dilayan sebagai kawan.

Ada yang tak terima kita sebagai kawan kerana rupa.
Ada juga yang tak nak layan kita sebab anggap kita annoying walhal kita tak buat apa-apa pun dengan dia.
Ada juga yang layan tapi macam tak nak layan sebab dia rasa "Alah,mamat/minah ni kalau tak layan kesian pulak.."

Aku juga pernah buat macam tu.
Pernah. Bukan tak pernah aku buat.
Jadi, tak hairanlah aku kena balik.
Hidup ada Qada dan Qadar.

Jadi,kalau kita buat baik kat orang, orang akan buat baik kat kita.
Kalau kita buat jahat, dapatlah orang buat jahat kat kita.

Tapi persoalannya, ada jugak orang yang buat baik dan tak buat salah tapi dilayan macam anjing. Dipermainkan,diketawakan,dijadikan bahan gelak ketawa.

Waktu aku sekolah dulu, ada seorang budak ni di'anjing'kan. Orang sampai ejek dia gila. Ya, aku juga tak terkecuali mengejek dia. Sedangkan mereka(termasuk aku) tak tahu masalah yang dia hadapi.

You get what you pay for.

Itulah yang aku dapat. Cara dilayan oleh orang.
Teruk. Memang masa silam aku tak dapat diubah.

TAPI...
Aku akan cuba layan orang dengan baik.
Tanpa lukakan hati mereka.
Sebab persahabatan dan kepercayaan bukan senang nak dapat.

Aku tak nafikan..ramai yang layan aku dengan baik terutamanya budak-budak KG94. Yes, mereka memang baik. Aku sayang mereka.

Cuma dalam UiTM ni. Sesetengah daripada mereka melayan aku dengan teruk.
Mungkin..
Ini balasan aku.
Aku kena hadapinya juga.

Ya Allah,tabahkanlah diriku ini.
Amin.

NMD,
9/1/2014,
12:07am.

Wednesday, 1 January 2014

Kalendar Lama Bertukar Baharu: 2014

Assalamualaikum semua.
Setelah lama aku tak update blog ini. Jadi berhabuk laa ceritanya. Dah tahun baru rupanya. Dan umur aku semakin meningkat. Bukan aku je, korang pun sama jugak. Umur pun makin meningkat. Yang mana 20 tu, dah 21. Yang mana 19 tu, dah 20. Umur akan sentiasa meningkat. Takkan pernah turun.

Macam-macam benda dah dilalui dalam 2013 ni..
Pahit manis menempuh dugaan study dan cinta..
Kadang-kadang letih juga.
Tapi,hadapi jelah! Yeaahh!

Apa yang aku nak kongsikan kat korang ni..
Azam aku.
Bukan budak yang bernama Azam.
Ini azam tahun baru.

Azam aku tahun ni.. Nak jadi terbaik daripada tahun 2013. Cliche bukan? Apa boleh buat.. Kadang-kadang susah kita nak share benda private kat orang. Tak lupa juga... Aku harap aku dapat dekan semester 3 ni. Kena berhempas-pulas dan pecah kepala ni! Hehe.

Malam tahun baru aku cuma sambut dengan duduk rumah tengok bunga api je. Sebab kawan-kawan rapat aku semua dah balik politeknik. Yang ada pun busy dengan hal yang tak dapat dielakkan. Takpelah, daripada aku melepak tak tentu hala... Lebih baik duduk rumah.

Tahun baru aku pula disambut dengan birthday member aku, Afham Daud.
Okey, umurnya tak dikenal pasti.
Tapi, apa pun aku sangat gembira kerana dapat berjumpa kembali dengan classmates aku zaman sekolah rendah lagi. Itu yang terbaik.
Diorang kenal aku sebab aku selalu menangis.

Hehe..agaklah.. Hati lembut kot waktu budak-budak.
Sekarang? Haha.

Dapat melawat sekolah rendah memang sangat best. Banyak benda dah berubah lepas 9 tahun. Lama kann 9 tahun tu? Tak sangka banyak benda dah berubah. Waktu aku kecik dulu aku tengok sekolah aku macam besar giler je. Bila dah dewasa ni terasa bangunan tu makin kecik pulak. Haha.

Sedikit sebanyak aku teringat tentang zaman budak-budak dulu.

Tak perlu fikir apa-apa.

Tahu main aje.

Tak kisahlah..benda dah berlalu. Yang penting kena pandang ke hadapan. Sebelum tu.. Nikmatilah picture yang banyak di-snap oleh Afham Daud dan aku juga. Adios!


Dikepit oleh classmates aku.

Bersama birthday boy & girl & rakan-rakan.

Pemenang biskut Tiger.

Meja & kerusi tu macam kecik sangat jer..

Retis memang kena posing camni.
Datang dengan harapan, pulang dengan kejayaan?