Friday, 26 April 2013

Ada Apa Dengan Jurutera

Acapkali kita mendengar perkataan jurutera. Ada yang selalu bertanya,apakah itu jurutera? Gaji banyak ke bila kerja jadi jurutera ni? Terjamin ke masa depan bila ambil kursus kejuruteraan ni?

Jawapannya,anda kena fikir sendiri. Setiap orang berhak membuat pilihan.

Kerjaya sebagai seorang jurutera.

Sebelum itu,anda tahukah berapa banyak bidang jurutera?
Banyak sebenarnya..
Di antaranya ialah awam,mekanikal,elektrik dan kimia. Itu antara bidang yang utama. Jadi,mari aku terangkan satu persatu.

JURUTERA AWAM
Kejuruteraan awam ni terlibat dengan bangunan,jalanraya,jambatan dan lain-lain. Kerjaya dalam bidang ni memerlukan kemahiran dan skil yang tinggi terutamanya dalam bidang pembangunan. Sememangnya kerjaya ni banyak mendapat pasaran sama ada di sektor kerajaan mahupun swasta. Saban hari,negara kita sentiasa bertambah maju. Disebabkan itu,bidang kejuruteraan awam ini amat penting dalam sektor pembangunan. Gaji pun boleh tahan jugak. Dalam RM3000 bagi lepasan Ijazah yang dah ada pengalaman. Camne yerk kalau berminat dengan course ni? Hahaha,ada banyak cara sebenarnya untuk masuk dalam bidang ni.
-Melalui Tingkatan 6(Pastikan ada fizik,course ni banyak guna fizik)
-Melalui Diploma(Kejuruteraan Awam)
-Melalui Matrik(Mesti ada fizik jugak dalam course tersebut)

JURUTERA MEKANIKAL
Kejuruteraan mekanikal ni pulak lebih luas. Kerjaya dalam bidang ni terlibat dengan automotif,pembuatan mesin,aeroangkasa dan course ini juga memerlukan kreativiti. Kalau tak silaplah,mereka ada juga belajar statik,iaitu subjek fizik tentang dinamik,motion.. Hmm,tapi course ni memang betul-betul terbaik sebab tak perlu nak belajar kimia. Peluang pekerjaan pun banyak untuk bidang ni. Gaji tak usah ceritalah,memang banyak. Boleh kerja kat proton kalau ambil bidang ni. Serius.! Kalau nak masuk pun bolehlah melalui..
-Melalui Tingkatan 6(Pastikan ada fizik,course ni banyak guna fizik)
-Melalui Diploma(Kejuruteraan Mekanikal)
-Melalui Matrik(Mesti ada fizik jugak dalam course tersebut)

JURUTERA ELEKTRIK
Ini merupakan bidang yang tak berapa aku minat. Hehe. Tapi,sebenarnya course ni adalah yang paling gempak bagi aku. Sebab course ni merupakan antara yang paling susah dalam bidang engineering. Susah-susah pun,gaji memang sedap. Banyak belajar tentang elektronik,kuasa,transformer dan lain-lain yang merangkumi elektrik. Pasaran kerja pun boleh tahan. Nak masuk? Sama jelah macam kat atas tu,malas nak taip. Hehe.

JURUTERA KIMIA
Siapa-siapa yang cuba try bidang ni memang tak rugi,sebab boleh kerja dekat petronas. Kebanyakan yang ambil bidang ni bukan calang-calang orangnya. Kimia dah conform2 kena strong. Pasaran kerja untuk course ni pun boleh tahan jugak. Gaji boleh lebih daripada RM5k. Memang banyak.

Setakat itu sahajalah yang aku cuba sampaikan. Setiap kursus ada kekuatan dan kelemahan tersendiri,jadi pilihlah bidang tu baik-baik. Jangan main pilih jer. Kelak menyesal di kemudian hari.

Wednesday, 24 April 2013

Imbas Kembali Zaman Sekolah Rendah!

Masih ingat lagi zaman sekolah rendah? Mesti ramai yang tak ingat kann.. Yupp,zaman sekolah rendah.. Waktu yang kita tak perlu fikir tentang hal dunia. Cuma pergi sekolah,buat kerja rumah dan main. Itu jer yang ada dalam fikiran kita masa tu.

Seronok bukan bila jadi budak sekolah rendah? Ketawa dengan riang..main kejar-kejar dengan kawan..main nyorok-nyorok..main rebut tiang.. Itu adalah antara permainan waktu kita masih di bangku sekolah rendah lagi.

Ingat lagi tak bila cikgu masuk kelas? Lepas tu,mesti kita akan ucap selamat kat cikgu.

Ingat lagi tak bila cikgu nak tengok kerja rumah? Kalau yang tak siap tu,mesti kena rotan. Rasa happy gila bila tak kena rotan. Kita pulak yang menggelakkan budak yang tak siap kerja. Haha.

Ingat lagi permainan beyblade? Alaa..yang macam gasing tu. Ada yang siap bawak kuali lagi pergi sekolah semata-mata nak tengok beyblade siapa paling power. Siap berapi-api bila beyblade bertembung. Ini kes tengok tv banyak sangat laa ni.

Ingat lagi waktu pendidikan muzik? Semua orang kena beli rekoder semata-mata untuk satu subjek tu je. Tiup bukannya betul pun. Waktu tu semua orang kena belajar kenal not. Trebel,tanda rehat laa.. Yang paling tak tahan,boleh pulak ada yang tidur dalam kelas.(Akulah tu,haha!)

Ingat tak waktu pendidikan jasmani(PJ)? Sebut je PJ,semua orang mesti suka. Sebab cikgu bawak pergi padang,nak bagi kita semua main bola! Ada jugak yang main gelung,pusing-pusingkan badan,gelung pun ikut pusing sekali.

Antara yang paling best,dulu kita masih lagi belum kenal istilah 'couple'. Selalu masa sekolah rendah kita selalu dengar dialog ni.."Eh,Azman tu pakwenye si Nadia laa..". Istilah 'hot' pun takde masa tu. Yang kita guna cuma.."Sharifah tu cantiklah..Ahmad tu hensem laa..".

Kalau bergaduh,mesti yang bergaduh tu menangis-nangis. Yang tak gaduh pulak pergi berkerumun kat tempat yang ada pergaduhan tu.

Lawan pemadam pun dah jadi satu tradisi. Yang kreatifnya,sebab tak mampu nak beli beyblade,adalah jugak orang yang buat beyblade guna pemadam! Bahan-bahannya cuma pemadam dengan mata pensel 2B.

Ya..waktu hari sukan juga paling best. Sebab dapat tengok sukaneka. Ada acara lari dalam guni. Lari 100 meter,bawak bola pingpong dalam sudu..dan macam-macam lagi.

Dulu,kalau ada desktop atau orang sekarang ni panggil PC pun dah kira kaya. Sekarang,benda tu dah jadi biasa. Siap ada desktop dengan laptop sekali. Makaih..

Game tape jadi hiburan di masa lapang. Ajak kawan-kawan datang rumah,sebab nak main game super mario je. Takpun game tank yang guna kereta kebal tu. Bila game tape rosak sebab selalu main,dah takde kawan-kawan datang rumah.

Yoyo pun jadi mainan wajib main jugak. Tapi,aku tak reti main yoyo ni. So,aku tak nak cerita. Hehe.

Dah jadi adat,yang periksa nombor 1 mesti dikategorikan sebagai pandai. Haha.

Waktu sekolah rendah,memang kita selalu disogokkan dengan cerita hantu kat sekolah. Sampai nak pergi sekolah pada awal pagi pun dah seram sejuk. Apatah lagi tuisyen kat sekolah yang habisnya pukul 10pm. Pontianak laa,pocong laa,langsuir laa,hantu raya laa.. Wuuuu...dah lama tak dengar cerita macam tu.

Dulu PM kita Mahathir.

Sekarang..ermmm...

Ada pensel tekan tu kira kaya. Banyak duit. Haha,aku pun cuma pakai pensel 2B je. Sampailah sekarang.

Masa darjah 6,kebanyakan perempuan lagi tinggi daripada lelaki. Ramai lelaki yang pendek je masa tu. Tapi sekarang..tengok laa siapa yang tinggi! ^_^

Ada jugak nazir datang sekolah. Korang ada? Hehe.

Dulu nak tengok cerita cuma guna tape jer. Sekarang siap ada Blu-Ray disc lagi.

Kartun pun yang ada cerita Keluang Man. Ada polis singh tu yg buat kelakar cerita tu. Tak silap aku,partner Keluang Man tu Tiong Man. Musuh dia pulak ada yang bomoh laa..perompak bank laa.. Hero dia orang gila kot kalau tak silap aku. Siap ada komik lagi.

Itu zaman dulu..kalau sekarang ni aku tak tahulah, Budak-budak zaman sekarang ni dah takdenyer nak rasa zaman macam ni lagi. Budak-budak sekarang pun makin kurang ajar,dengan mak ayah sendiri,cikgu.. Teknologi pun dah ambik alih. Hairan,budak-budak darjah 1 pun dah reti pakai iPad. Zaman dulu takde pun macam ni!

Hahaha,setakat itu aje yang aku mampu cerita. Ada masa,aku post lagi!

MORAL: JANGAN TINGGALKAN TRADISI KITA ZAMAN-BERZAMAN

Artikel ini mengandungi pelbagai kesalahan tatabahasa. Sila abaikan kesalahan tatabahasa tersebut. Terima kasih.

Friday, 19 April 2013

Wake Up! This Is The Time!

Hari ni,aku nak bercerita tentang dwiabiliti.
Aku nak tanya,jika kita sebagai seorang jurutera yang berjaya misalnya,wajarkah kita belajar ilmu memasak,elektrik dan lain-lain?
Jawapannya ya.

Kenapa pula?
Sebab dalam hidup ni kita memerlukan macam-macam kemahiran dan tak semestinya kita tumpukan pada satu kemahiran sahaja.

Manusia boleh melakukan pelbagai perkara.
Cuma kadang-kadang kita tak percaya yang kita sendiri boleh lakukannya.
Jangan mengeluh sebelum berbuat sesuatu.
Belum cuba,belum tahu!
Manalah tahu,potensi kita sebenarnya berada di tahap yang tertinggi?

Engineer tak semestinya tak boleh belajar perubatan.
Doktor tak semestinya tak pandai masak.
Chef tak semestinya tak pandai belajar elektrik.
Orang yang belajar undang-undang pun tak semestinya tak boleh belajar akaun.
Semua kita boleh buat sebenarnya.

Manusia hanya gunakan otak 10% sahaja.
Jadi,mengapa tidak kita gunakan lebih sedikit?
Sudah pasti kita boleh buat.

Cuba belajar daripada buku,
ataupun perhatikan apa yang orang lain buat,
itu pun dah memadai.

Main gitar pun kemahiran jugak!
Bukan semua orang boleh main gitar.

Ingat,kita boleh lakukan apa sahaja!

Monday, 15 April 2013

Problem That Is Hard To Face It

Setiap orang ada masalah.
Yup,takkan lari daripada masalah.
Setiap masalah akan muncul pilihan.
Pilihan yang akan menentukan masa depan kita.

Ya,bagaimana jika anda terpaksa membuat pilihan yang perit dan sukar? Kita pun mesti pening dan tak tahu nak buat apa. Tapi,pilihan terpaksa dibuat.

Sama ada kita nak terus menderita ataupun lari daripada masalah.

Kebanyakan daripada kita lari daripada masalah tanpa menghadapinya. Termasuk aku. Aku juga lari dari masalah.

Tahukah anda?
Kita kena hadapi jugak masalah tu lambat-laun. Memang kita tak boleh lari daripada masalah.
Psikologi,mental dan fizikal kena kuat.
Kalau tak,conform kita tewas.
Nak menang atau kalah?
Dah pasti kita nak menang.
Jadi,kalau nak menang,buat cara nak menang.

Tak kisahlah masalah besar mana pun,mesti ada penyelesaiannya.
Selesai dengan cara yang baik.
Betul tak?

School VS University Life

Assalamualaikum,
Dah lama aku tak berblogging ni sejak aku masuk UiTM.
Hei,sebelum ni aku form 6. Anda tahu?
Haha..kehidupan sebagai seorang pelajar sekolah dengan mahasiswa universiti lain tau.

Banyak perbezaan yang aku dapat rasa kat sini. Ya..kalau dekat sekolah,setiap hari kena beratur dekat tapak perhimpunan,nak pakai pakaian bergaya pun tak boleh sebab terikat dengan peraturan sekolah.

Rambut panjang pun kena potong. Nak bawak handphone pun tak boleh. Barang terlarang laa katakan.

Tapi,itu baru kontra je. Aku belum cerita tentang pro sekolah. Nak tahu something? Cikgu-cikgu sekolah sebenarnya sayang dengan anak murid dia. Kalau tak percaya,cuba kalau anda tanya macam-macam soalan kat cikgu,mesti diorang jawab punya. Kadang-kadang ada cikgu yang kita tak suka. Aku pun macam korang jugak. Haha..nak tak nak kita kena belajar jugak ilmu yang diorang bagi. Sebab itu tanggungjawab kita sebagai seorang student. Bukan?

Paling best bila kena sebat dengan cikgu. Ohh..gila pedih kott. Itu salah satu kenangan sekolah menengah laa. Sekarang,tinggal kenangan. Lepak dengan kawan-kawan waktu rehat,ponteng kelas,itu semua dah tinggal kenangan.

Berbeza dengan kehidupan dekat universiti ni di mana kita kena survive sendiri kat sini. Senang kata,pandai-pandailah hidup,pandai-pandailah cari makan kat sini. Belajar pun kena pandai-pandai jugak. Pensyarah pun takde punya nak bagi tumpuan kat kita sorang. Dia pun ada kerja lain jugak. Kita sendiri yang kena jumpa pensyarah. Itulah lumrah hidup.

Kawan-kawan pun ramai yang kita boleh dapat. Ada yang okey,ada yang tak okey..so,kita kena pandai pilih kawan laa. Sebab dah takde siapa nak halang kita buat apa. Yess..itu dia.

Banyak lagi aku nak cerita,tapi..nantilah. Apapun,enjoy your life okey. Jangan tension-tension pasal assignment,kerja sekolah,kerja rumah. Hahaha..study betul-betul yer.