Monday, 28 October 2013

Alahai Result!

Ya, result. Itulah benda yang paling aku takutkan. Lagi beberapa hari result nak keluar. Aku harap baik-baik ajelah keputusan aku. Tak nak repeat. Siapalah yang nak repeat paper kann? Semua orang tak nak rasanya.

Kadang-kadang rasa menyesal jugak sebab aku tak belajar betul-betul. Yelah, waktu keputusan nak keluar nilah sibuk benar nak salahkan diri sendiri. Haha, kalau tak harammm.. Asyik enjoy aje memanjang.

Lepas dapat result tak berapa nak bagus.. Mesti aku akan kata "Next semester aku mesti berusaha lagi. Aku takkan gagal." Kata aku demikian.

Tapi, bila dah masuk kampus balik. Mulalah enjoy lagi. Asyik dota, dota, dan dota. Hari-hari buat benda sama. Bila nak habis tak tahulah..

Waktu dekat dengan final barulah nak pulun habis. Aku tak nak macam tu lagi kalau boleh. Sebab kalau study last minute boleh menyebabkan kegagalan yang tak dijangka.

Jadi, beringatlah wahai kawan-kawanku. Mainlah dota sepuasnya tetapi pastikan anda dah study pecah kepala tahap dewa terlebih dahulu. Barulah korang boleh main puas-puas.

Kalau tidak, gagal bakal menantimu. Aku yakin dan pasti. Cubalah main puas-puas dan janganlah kamu berstudy. Marilah beramai-ramai kita melihat hasilnya.

Aku tak nak buat macam tu.
Woo..keputusan aku keluar 1 November 2013. Doakan aku yer!
Aku harap yang terbaik.

Sunday, 27 October 2013

Sanggup Hadapi Risiko?

Risiko.
Ya,bila sebut tentang risiko. Adakah kita sanggup menghadapi risiko?
Ada yang sanggup,ada yang tidak.
Kenapa?
Sebab kemungkinan untuk berjaya 50%,kemungkinan untuk gagal pun 50%/
Sebab tu ada yang tak beranii untuk ambil risiko.

Bagi aku sendiri,risiko itu adalah cabaran ataupun pengalaman yang harus kita tempuhi.
Sebab nak tak nak kita menghadapi jugak liku-liku dalam kehidupan kita.
Pengalaman yang mematangkan kita.
Kita tak boleh mencipta pengalaman melainkan kita sendiri yang melaluinya.
Dari situ kita akan belajar sesuatu.
Sesuatu yang kita tak boleh dapat dari kedai basikal mahupun cenderahati.

Kita tak perlu takut untuk berdepan dengan risiko.
Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian.
Siapa yang tak pernah mengalah dalam hidup dia kannn? Aku pun pernah mengalah juga dalam hidup aku.
Yalah,ada suatu hari tu aku terpaksa buat lukisan kejuruteraan. Member-member aku semua pandai lukis dan hanya aku je tak dapat nak lukis. Aku lukis line ajelah.
Aku mengalah waktu tu.
Tapi,keesokan paginya aku bangun dan terus buat lukisan tu.
Sebab apa? Sebab aku fikir aku kena hadapi masalah ni dengan sehabis baik.
Kalau mengalah,mana nak dapat hasil?
Baik cuba daripada mengalah.

Begitu juga dalam perniagaan.
Kadang-kadang bila kita berniaga ni tak laku.
Jangan risau,rezeki ada kat mana-mana.
Yang penting sanggup ke kita hadapi risiko demi mencari sesuap nasi.
Itu persoalannya.

Sanggup tak kita hadapi kertas-kertas peperiksaan yang tough demi kejayaan kita pada masa akan datang?
Sanggup tak kita tebalkan muka untuk berniaga kalau itu yang menguntungkan?
Sanggup tak kita bercakap depan orang ramai untuk promote apa yang kita ada?

Aku tak nak jawab. Anda yang jawab. Fikir.

Monday, 14 October 2013

Orang Ketiga's

Assalamualaikum semua,
Entry kali ni bertajuk orang ketiga. Korang semua pasti tahu apa maksud orang ketiga bukan? Lagi-lagi dalam hubungan cinta. Haha. Susah bila ada orang ketiga ni. Porak-peranda hubungan kita.

Aku juga tak terlepas daripada perkara itu.
Bila ada seseorang yang jatuh hati dengan pasangan anda,apa yang perlu anda buat?

A.Mengalah dan biarkan pasangan kita dengan lelaki/perempuan tersebut
B.Tak mengalah dan cuba pertahankan hubungan cinta pasangan kita

Aku pilih B. Sebab aku rasa aku boleh jaga pasangan aku dengan baik. Bagaimana pula dengan kamu-kamu semua ni? Ya,kamu juga.

Sakit hati tak bila pasangan kita keluar dengan orang lain? Pasti cemburu tahap super kan? Hahaha. Aku faham perasaan anda semua ni.

Tapi kalau boleh cubalah pertahankan hubungan cinta kamu semua ni. Aku rasa kadang-kadang kita kena berkorban juga untuk jaga hati pasangan kita supaya tak berubah. Sebab nescaya apa yang kita usahakan tu akan berhasil jika disertakan dengan doa dan tawakal.

Masalahnya jika orang ketiga tu tak nak mengalah. Apa,tak ada lelaki/perempuan lain ke nak tackle? Itu yang jadi duri dalam daging tu. Aku pun tak paham. Ada jugak orang macam tu yer.

Ada yag kata alasannya nama pun cinta.

Cinta pada pasangan orang? Hurmmm...

Aku tak tahu nak kata apa.

Pendapat kamu semua macam mana?