Sunday, 4 August 2013

Overseas

"What's up,young boy? Why are you mumbling yourself?"

"Nothing,Madam,I'm just thinking where I should celebrate Eid for this year."

"Don't you go back to your hometown in Malaysia?"

"Nope."

"Why,this is Eid,you should celebrate it with your family."

"Same old,same old. My family already passed away 3 years ago and I celebrate Eid every year alone. So,why should I go back to my hometown?"

Itu mungkin antara dialog-dialog student yang beraya dekat luar negara. Seronok bukan study luar negara? Yalah,peluang ni sesetengah orang jer dapat.

Dengan cuacanya yang sejuk..makanan yang berlainan dari negara kita..

Teringin juga aku nak pergi luar negara. Tapi,apakan daya,hajat aku tak kesampaian. Tak kisahlah study kat mana-mana pun. Yang penting kita belajar.

Kadang-kadang kita rasa study kat luar negara ni merupakan sesuatu yang seronok. Ya,seronok memang seronok tapi tahu tak yang study kat overseas ni bukan senang? Nak hafal buku yang tebal-tebal. Kena bertutur dalam bahasa inggeris. Susah sikit nak cari makanan yang halal especially yang study di negara bukan Islam. Ada 4 musim. Haha,itu antara cabarannya laa.

Siapa yang tak teringin study luar negara? Cakap dengan aku. Semua orang nak kan. Mesti nak punya.

"Itulah waktu SPM,tak nak belajar betul-betul. Sekarang dah menyesal. Tengok,sekarang belajar dalam negara jer."

Itu antara dialog-dialog yang tak best untuk didengar. Lagipun,aku faham laa sebab bukannya senang nak study pandai-pandai. Kena berdoa dan usahalah.

Pakai VISA,ngorat awek overseas(kalau dapat),melawat tempat-tempat yang takde kat Malaysia...wuuu..

Harapan nak belajar kat luar negara ni memang tinggi. Aku harap korang yang baca ni dapatlah jugak merasa nak study kat overseas. Amin.

Jadi,korang belajar betul-betul. Tak kisahlah korang UM ke,UiTM ke,UKM ke,Poli ke,PTPL ke,apa ke..belajar betul-betul! Kalau tak,bilalah kita nak berjaya? Nak pergi overseas tanpa ada usaha ibarat angan-angan Mat Jenin laa citenyer.

No comments: